Zupa krem z pieczarek podana z szaszłykiem z kurczaka

Marta
Zupy
23.06.2015 22:08
Zupa krem z pieczarek podana z szaszłykiem z kurczaka
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Składniki na 3 porcje zupy:

* pieczarki – 250g

* ziemniaki – 3 średnie (300g)

* seler – mały kawałek 30g

* korzeń pietruszki – 1 średni 50g

* marchew – 1 duża (100g)

* cebula – 1 duża (200g)

* olej rzepakowy – łyżka stołowa

* jogurt grecki naturalny – 2 łyżki (40g)

* woda – 500ml

* sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, świeża natka pietruszki

Składniki na szaszłyki (3szt):

* pierś kurczaka – 300g

* papryka słodka i ostra, odrobina soli

* ½ łyżeczki oleju

* patyczki do szaszłyków

Przepis

Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kwadraty i marynujemy w przyprawach i oleju przez kilka godzin. Nabijamy na patyk do szaszłyków i grillujemy przed samym podaniem z każdej strony po 2 minuty albo pieczemy w piekarniku.

Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę siekamy, podsmażamy krótko na oleju i przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażany pieczarki (podlewamy 2-3 łyżkami wody, żeby się nie przypaliły) i również przekładamy do garnka.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchew, seler i pietruszkę podobnie. Wrzucamy do garnka. Zalewamy 500ml wody, lekko solimy,dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy aż warzywa zmiękną. Miksujemy wtedy zupę na gładki krem. Jogurt grecki mieszamy z odrobiną zupy, żeby się zahartować i dodajemy do garnka, mieszamy. Doprawiamy zupę resztą przypraw.

Porcję zupy podajemy z jednym szaszłykiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną