Słodki chlebek z winogronami

Dagmara
Śniadania
21.06.2015 22:30
Słodki chlebek z winogronami

Składniki na 1 bochenek: 250 g mąki szczypta soli 8 łyżek cukru 200 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 20 g świeżych drożdży 3 łyżki roztopionego masła około 200 g ciemnych winogron odrobina oliwy z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłego mleka wsypujemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki, kruszymy drożdże i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Wyrabiamy na jednolite ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. Na to wykładamy resztę ciasta, posypujemy resztą winogron i delikatnie wciskamy je w ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól i resztę cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/06/sodki-chlebek-z-winogronami.html