Zielona Pavlova, kiwi-mięta-czekolada

Danka
Ciasta
21.06.2015 21:48
Zielona Pavlova, kiwi-mięta-czekolada

Składniki: (na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) - białka z 3 jajek - 200 g drobnego cukru - 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżeczki octu winnego - 1-1,5 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego do dekoracji: - 200 g serka mascarpone - odrobina cukru pudru- pół łyżeczki - 1 kiwi - posiekana na drobno czekolada deserowa sos miętowo-miodowy - 3-4 łyżki miodu - garść świeżych liści mięty posiekanych na małe kawałeczki - kilka kropli whisky czekoladowo-miętowe karmelki: - kawałki czekolady - listki mięty - 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. (Uwaga: 18-20 cm są to wymiary ogólnikowe, My używamy zazwyczaj wiejskich jaj rozmiaru L bądź M, Beza może wyjść mniejsza- jeśli używacie malutkich jajek- miejcie to na uwadze :)) Piec: 30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejszyć gaz do 100 stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza nienaturalnie przypala się, natychmiast obniż temperaturę. (Uwaga: 18-20 cm są to wymiary ogólnikowe, My używamy zazwyczaj wiejskich jaj rozmiaru L bądź M, Beza może wyjść mniejsza- jeśli używacie malutkich jajek- miejcie to na uwadze :)) Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Jeśli zrobimy koło o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować. Jeśli zrobimy koło o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli koło będzie mniejsze będzie wyższa i będzie się lepiej prezentować. Skarmelizowany cukier wylać na papier do pieczenia i szybciutko położyć na niego listki mięty, poczekać aż troszkę zastygnie i położyć kawałeczki czekolady. Przygotować karmelki: Na patelnię położyć cukier, poczekać aż się rozpuści i zbrązowieje, uważaj by się nie przypalił. Odrysować koło wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Odrysować koło wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Jasno zielona-miętowa na zewnątrz, zaś w środku kolor będzie bardziej intensywny. Pavlova najlepiej suszyć przez całą noc w wyłączonym piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna- minimum 4-8 godzin. Na rozgrzaną patelnię,(na małym gazie) położyć miód, dodać kilka kropli whisky i posiekaną miętę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/pavlova-zielona-mieta-kiwi-czekolada.html