Creme Patissiere z jagodami

Danka
Desery
19.06.2015 20:39
Creme Patissiere z jagodami

Składniki: (na około 1-2 porcje) Creme Patissiere : - szklanka mleka - 3 duże żółtka - 1 łyżka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka pasty z wanilii- dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Gotową masę wlać powoli do gotującego się ponownie mleka i nieprzerwanie mieszać energicznie przy pomocy ubijaczki bądź ostrożnie przy pomocy miksera przez 1 minutę na dużym bądź średnim ogniu. Gotową masę wlać powoli do gotującego się ponownie mleka i nieprzerwanie mieszać energicznie przy pomocy ubijaczki bądź ostrożnie przy pomocy miksera przez 1 minutę na dużym bądź średnim ogniu. Krem ma konsystencję bardzo gęstego budyniu Gdy krem przestygnie dekorować jagodami i listkami świeżej mięty Uwaga: Jeśli krem jest za gęsty, należy dodać więcej ciepłego mleka. Krem ma konsystencję bardzo gęstego budyniu Gdy krem przestygnie dekorować jagodami i listkami świeżej mięty Uwaga: Jeśli krem jest za gęsty, należy dodać więcej ciepłego mleka. Odlać 1/4 ciepłego mleka i dodać łyżka po łyżce do masy żółtkowej, cały czas mieszając dokładnie- można użyć ręcznej ubijaczki, bądź miksera na małych obrotach 5. Odlać 1/4 ciepłego mleka i dodać łyżka po łyżce do masy żółtkowej, cały czas mieszając dokładnie- można użyć ręcznej ubijaczki, bądź miksera na małych obrotach 5. 6. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt, bądź pastę z wanilii i nadal energicznie mieszać aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. 6. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt, bądź pastę z wanilii i nadal energicznie mieszać aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Przełożyć do miseczki i pozwolić by krem wystygł- należy go przykryć folią spożywczą by nie wysechł z wierzchu i nie zrobiła się skorupka. Przełożyć do miseczki i pozwolić by krem wystygł- należy go przykryć folią spożywczą by nie wysechł z wierzchu i nie zrobiła się skorupka. W tym czasie ubić za pomocą miksera na puszystą pianę żółtka z cukrem 3. W tym czasie ubić za pomocą miksera na puszystą pianę żółtka z cukrem 3. Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/06/creme-patissiere-z-jagodami.html