Bułeczki drożdżowe z makiem

Krzysztof
Przepisy
22.10.2013 6:52
Bułeczki drożdżowe z makiem

Przepis

Składniki

ciasto na bułeczki:

570 g mąki pszennej

24 g drożdży świeżych lub 12 g suchych

160 ml mleka

85 g masła

1 łyżka oleju

5 łyżeczek cukru

1 jajko

1 żółtko

1/2 łyżeczka soli

nadzienie:

200 g maku

70 g cukru

1 białko

20 g orzechów

garść rodzynków

troszkę papai

2 łyżki miodu

1 łyżeczka rumu lub aromatu

1 łyżka margaryny

lukier:

1 szklanka cukru pudru

3-5 łyżek soku z cytryny

Przygotowanie:

Krok 1.

Mak zalewam 200 ml wrzątku i odstawiam.

Krok 2.

Mieszam wszystkie składniki ciasta i wyrabiam gładką kulę.

Krok 3.

Umieszczam kulę ciasta w misce, przykrywam i odstawiam w ciepłej miejsce by wyrosło.

Krok 4.

Czas na nadzienie. Mak mielę dwukrotnie w maszynce.

Białko ubijam na sztywno.

Do maku dodaję wszystkie składniki nadzienia i mieszam z ubitą na sztywno pianą.

Krok 5.

Ciasto wyrosło w tym czasie, więc wyjmuję z miski, chwilę zagniatam. Dzielę na 12 części (tyle bułeczek).

Krok 6.

Każdą część rozpłaszczam na kształt podobny do koła. Układam na środku dużo makowej masy.

Krok 7.

Ściągam brzegi i zlepiam, tak jakbym chciała uformować sakiewkę, tyle że zlepiam ogonki. I tym zlepieniem układam do spodu i lekko spłaszczam dłonią

Krok 8.

Układam na papierze na 30 minut by podrosły (oczywiście przykrywam je ściereczką by nie obeschły). Następnie wstawiam do piekarnika nastawionego na 190 C na 15 minut.

Jak wystygną kręcę lukier – sypię cukier puder, dodaję sok z cytryny i mieszam mikserem, aż osiągnę gładką, gęstą (o konsystencji gęstej śmietany) masę. Polewam bułeczki i zostawiam aby zastygł.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną