Ciasto z czerwonego i zielonego kubusia

Ewelina
Ciasta
16.06.2015 13:15
Ciasto z czerwonego i zielonego kubusia

Składniki

biszkopt:

3 jajka,

100 g cukru,

80 g mąki pszennej,

40 g mąki ziemniaczanej,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

masa kubusiowa:

2 budynie waniliowe bez cukru,

350 ml Kubusia zielonego,

350 ml Kubusia czerwonego,

200 g masła,

2 łyżki cukru,

masa śmietanowa:

330 ml śmietanki 30 %,

1 śmietan fix,

1 łyżka cukru,

dodatkowo:

ok. 20 herbatników,

starta gorzka czekolada.

Przepis

biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

masa kubusiowa: Przygotowujemy sobie 2 garnki. Do każdego wlewamy 3/4 Kubusia (w jednym zielony, a w drugim czerwony) gotujemy, do pozostałej części soczku (w oddzielnych szklankach zielony i czerwony) wsypujemy po jednym budyniu i po łyżce cukru. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki.

masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc, bo najlepsze jest na drugi dzień.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną