Ciato Kubuś

Ewelina
Ciasta
16.06.2015 12:59
Ciato Kubuś

Składniki

biszkopt:

3 jajka,

100 g cukru,

80 g mąki pszennej Kłos Pol,

40 g mąki ziemniaczanej,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

masa kubusiowa:

2 budynie waniliowe bez cukru,

700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia),

200 g masła,

2 łyżki cukru,

masa śmietanowa:

330 ml śmietanki 30 %,

1 śmietan fix,

1 łyżka cukru,

dodatkowo: ok. 20 herbatników kakaowych.

Przepis

biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

masa kubusiowa: 3/4 Kubusia gotujemy, do pozostałej części soczku wsypujemy budynie i cukier. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy miękką kostkę masła i ucieramy. Masę wylewamy na biszkopt. Ciasto chowamy do lodówki.

masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Układamy herbatniki i schładzamy- najlepiej całą noc, wtedy ładnie będzie się kroić.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną