Torcik truskawkowy z musem - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
14.06.2015 12:24
Torcik truskawkowy z musem - BEZ PIECZENIA

Składniki

Spód:

210g ciasteczek owsianych

2 łyżki mielonych migdałów

100g masła

Warstwa z białej czekolady:

200g białej czekolady

330ml śmietanki 30%

2 łyżki żelatyny

Warstwa śmietankowo-truskawkowa:

250g truskawek

250ml śmietanki 30%

3-4 łyżki cukru pudru

2 łyżki żelatyny

Warstwa truskawkowa:

galaretka truskawkowa

10 truskawek

Dekoracja:

200ml śmietanki 30%

śmietanfix

kilka truskawek

mięta

Przepis

Spód: Ciasteczka dokładnie rozkruszyć, np. w blenderze lub za pomocą wałka. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki wymieszać i wysypać na dno tortownicy (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Dokładnie uklepać.

Warstwa z białą czekoladą: 100ml śmietanki i pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę wymieszać z 1/4 szkl zimnej wody, odstawić na kilka min. do napęcznienia. Podgrzać a gdy się rozpuści połączyć z białą czekoladą. Ostudzić. 100ml śmietanki ubić i cały czas miksując dolewać ostudzoną białą czekoladę. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Odstawić do lodówki do stężenia.

Warstwa śmiet.-truskawkowa: truskawki umyć, obrać i zmiksować na gładki mus. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewać do rozpuszczenia. Wymieszać z truskawkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cały czas miksując wlewać mus truskawkowy. Masę wylać na stężoną warstwę białą.

Warstwa truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wylać na warstwę śmiet-truskawkową. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem torcik udekorować śmietanką ubitą z cukrem pudrem i smietanfixem oraz truskawkami i miętą.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną