Polędwica z dzika

Beata
Obiad
11.06.2015 0:54
Polędwica z dzika

Składniki: 2 polędwiczki z dzika 2 łyżki smalcu do smażenia sól 1 łyżeczka mąki Marynata: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku utarte 2 łyżki octu balsamicznego 5 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 gożdziki 1/2 łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć polędwice na rumiano z każdej strony. Wlewamy 3/4 szklanki zalewy, dodajemy zmiksowaną cebulę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut lub dłużej . Po tym czasie wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy. Cebulę z zalewy miksujemy na gładko. Po tym czasie mięso wyjąć, a sos w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. O nie, jednak drugi , bo robiłam jeszcze bażanta za którego otrzymałam nagrodę od firmy Hortex. Jeśli kiedyś będziecie mieli okazję spróbować takiej polędwiczki lub przygotować to polecam. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać do sosu..

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/06/poledwica-z-dzika.html