Drożdzówki z truskawkami i kruszonką

Ewelina
Ciasta
08.06.2015 14:06
Drożdzówki z truskawkami i kruszonką

Składniki

7-8 sztuk

1 szklanka ciepłego mleka

20 g drożdży

3 łyżki cukru

3 łyżki oleju

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

400 g świeżych truskawek + kilka borówek, umytych i oczyszczonych

KRUSZONKA :

1/2 szklanka mąki pszennej

5 łyżek cukru

50 g zimnego masła

Składniki na kruszonkę wyrabiamy palcami w miseczce.

Przepis

Drożdże mieszamy w mleku aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie wlewamy mleko z drożdżami, olej oraz jajko. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypując mąką ponownie zagniatamy i dzielimy na 8 równych części. Formujemy równe bułeczki, lekko je przyklepujemy i robimy w środku wgniecenie. Układamy na natłuszczonej blaszce, na środek każdej układamy po kilka pokrojonych truskawek

( borówki niekoniecznie ) .

Wszystkie drożdżówki posypujemy kruszonką i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

( drożdżówki można posmarować rozmąconym jajkiem )

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 * C, przez 25 minut. Kiedy ładnie się zarumienią wykładamy z piekarnika i czekamy aż ostygną.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną