Krem ze szparagów zapiekany z serem

Ewelina
Zupy
08.06.2015 11:07
Krem ze szparagów zapiekany z serem

Składniki

na cztery miseczki

300 g ziemniaków

200-300 g zielonych szparagów

1 marchew

kawałek pietruszki i pora

1 średni liśc lubczyku

sól, pieprz do smaku

50 g tartego żółtego sera

chilli dla odważnych

pestki dyni do posypania

Przepis

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na kawałki. Wszystko zalewamy 1 litrem wody, gotujemy około 30 minut aż warzywa będą miękkie ( kilka końcówek szparag wyciągamy po 4 minutach od zagotowania, posłużą za ozdobę kremu ). Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone listki lubczyku. Krem blenderujemy, przekładamy do salaterek do zapiekania. układamy końcówki szparag, posypujemy serem i zapiekamy 10 minut w temperaturze 200 *C. Krem posypujemy świeżym chilli i pestkami dyni. Podajemy gorące. Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną