Kurczak w chrupiącej panierce

Ewelina
Obiad
08.06.2015 10:28
Kurczak w chrupiącej panierce

Składniki

1 kurczak, po 1 łyżeczce majeranku, pieprzu czarnego, chili, czosnku granulowanego, oregano, bazylii, 2 łyżeczki słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kminu rzymskiego, kolendry, 2 łyżeczki soli, ok. 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, olej do głębokiego smażenia

Przepis

Kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na części – nóżki przekroić na dwie części, ze skrzydełek odciąć końcówki i wyrzucić albo odłożyć np. na rosół, skrzydełka również podzielić na dwie części, z piersi zdjąć skórę i każdą przekroić na dwie części. Korpus z kurczaka odłożyć – można wykorzystać do zupy. Wszystkie kawałki kurczaka dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski wsypać mąkę, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Każdy kawałek kurczaka dokładnie obtoczyć ze wszystkich stron w mące z przyprawami ugniatając dłonią, aby mąka dokładnie oblepiła mięso i nie odpadała. Do drugiej miski wlać mleko. Każdy kawałek mięsa obtoczony w mące zanurzać w mleku i ponownie panierować w mące z przyprawami znowu dokładnie ugniatając. W rondlu rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron do zrumienienia. Następnie przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Kawałki kurczaka ułożyć na kratce piekarnika podstawiając pod spód blaszkę na ściekający tłuszcz, piec ok. 15 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną