Tarta z kremem czekoladowym i rabarbarem

Danka
Ciasta
30.05.2015 15:12
Tarta z kremem czekoladowym i rabarbarem

Składniki: (na formę do tarty o średnicy: 26-28 cm) Ciasto: - 50 g cukru - 40 g mąki ziemniaczanej - 150 g mąki pszennej - 100 g zimnego masła - sok z jednej świeżej cytryny - 1/3 łyżeczki cukru waniliowego - budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka - 380 ml mleka - 50 g gorzkiej czekolady - 1 czubata łyżka masła Rabarbar: - 2 łodygi rabarbaru - 10-20 ml wody - 5-6 łyżek cukru - 150 ml mleka - 40 g cukru białego - syrop z rabarbaru - opcjonalnie kilka kropli czerwonego barwnika Dekoracja: - listek świeżej mięty - łyżka śmietany kremówki 30% ubitej na sztywno - grube wiórki czekolady gorzkiej do posypania całości Ciasto: 1. Mąki przesiać 2. Ostudzić Rabarbar: 1. Na patelni ugotować wodę z cukrem, dodać pokrojony na kawałki rabarbar 2. Tarta z kremem czekoladowym z gruszkami Tarta z kremem malinowym z bezikami Czekoladowy krem: 1. Ugotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, zastąpić ilość mleka na 380 ml. 2. 5. Gdy masa ostygnie odrobinę nakładać na ostudzoną tartę, nie ostudzać masy zbyt długo ponieważ będzie ciężko rozprowadzić masę na tarcie. Ostudzić odrobinę, przygotować kajmak Różowy kajmak rabarbarowy: 1. Mleko zagotować na średnim ogniu z cukrem. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20-30 minut w celu jego schłodzenia. Wszystkie składniki zmieszać z ugnieść z nich kruche ciasto 3. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blachę/formę do tart. Uwaga: jeśli nie używacie mocno różowego rabarbaru, syrop może nie być dostatecznie różowy, można dodać kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego. Budyń ostudzić dodać czubatą łyżkę masła, zmiksować aż na gładką masę 3. Dodać 4-5 łyżek syropu z rabarbaru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/05/tarta-cytrynowa-z-kremem.html