Lava cake czekolada-kajmak

Danka
Ciasta
30.05.2015 13:01
Lava cake czekolada-kajmak

Zapraszam na przepis: Składniki: (na 2 sztuki) - Odrobina kakao - 1 cała tabliczka czekolady deserowej-około 100 g - pół tabliczki czekolady mlecznej-około 50 g - oliwa z oliwek-3-4 łyżki - 20 g mąki - 40 g cukru pudru - 2 jajka - kilka kropli ekstraktu z wanilii - 1,5 łyżki whisky - dulce de leche- masa kajmakowa- my wykorzystaliśmy masę kajmakową o smaku orzechowym Przygotowanie: Foremki natłuszczamy odrobiną oliwy i podsypujemy odrobiną kakao. Ja jednak tym razem pozwoliłam sobie na odrobinę szaleństwa w czystej postaci tylko z dodatkiem posypki z kakao, zostałam na moment uśmiercona dla otaczającego świata i oddałam się w zupełności słodyczy Death by chocolate with caramel. Podgrzewamy czekoladę z oliwą z oliwek w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Kilka lat temu podczas podróży do Dublina, odwiedziłam małą restaurację w dzielnicy Temple Bar, była to mała włoska knajpka, z której po latach pamiętam przemiłą obsługę i deser. Mięciutkie na zewnątrz z płynną czekoladą i karmelem w środku. Podajemy na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika Smacznego :) Ale z wielką przyjemnością przedstawiam Wam deser podobny do tamtego, znany u nas jako lava cake. Deser idealnie smakuje z lodami waniliowymi, może również dodać gorące śliwki, wiśnie, maliny. Nie musiałam długo się zastanawiać czy chce go spróbować, ale obawa pozostała, nazwa była bowiem szaleńczo mało przyjazna:).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/czekoladowo-karmelowa-lava-cake-death.html