Przepis
Przepis na szachownicę który można wykorzystać do tych ciasteczek.
Składniki :
175 g miękkiego masła
6 łyżek cukru pudru
250 g mąki pszennej
25 g stopionej czekolady deserowej
1 łyżeczka cukru waniliowego lub skórka starta z połowy pomarańczy
lekko ubite białko
W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać esencję waniliową lub skórkę pomarańczową i wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas ucierając. Pomagając sobie palcami, wyrobić miękkie ciasto.
Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej dodać stopioną czekoladę i dokładnie wyrobić. Obie połówki zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki oba kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty o wymiarach 7,5 cm x 20 cm i grubości 3 cm [moje były cieńsze - ok.1,5 cm]. Jeden kawałek posmarować ubitym lekko białkiem i nakryć drugim plastrem ciasta.
Pokroić ciasto na plastry o szerokości ok.1,5 cm i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zostawiając między nimi odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 10 minut, aż stwardnieją [u mnie potrzebowały ok.20 minut].
Wyjąć z piekarnika, zostawić na blasze na kilka minut do ostygnięcia, a potem ostrożnie przełożyć łopatką na metalową kratkę. Ostudzić.
(Przepis pochodzi z mojekucharzenie.blox.pl)