Dwukolorowe ciasteczka...

Ewelina
Przepisy
16.10.2013 22:06
Dwukolorowe ciasteczka...

Przepis

Przepis na szachownicę który można wykorzystać do tych ciasteczek.

Składniki :

175 g miękkiego masła

6 łyżek cukru pudru

250 g mąki pszennej

25 g stopionej czekolady deserowej

1 łyżeczka cukru waniliowego lub skórka starta z połowy pomarańczy

lekko ubite białko

W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać esencję waniliową lub skórkę pomarańczową i wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas ucierając. Pomagając sobie palcami, wyrobić miękkie ciasto.

Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej dodać stopioną czekoladę i dokładnie wyrobić. Obie połówki zawinąć oddzielnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki oba kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty o wymiarach 7,5 cm x 20 cm i grubości 3 cm [moje były cieńsze - ok.1,5 cm]. Jeden kawałek posmarować ubitym lekko białkiem i nakryć drugim plastrem ciasta.

Pokroić ciasto na plastry o szerokości ok.1,5 cm i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zostawiając między nimi odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 10 minut, aż stwardnieją [u mnie potrzebowały ok.20 minut].

Wyjąć z piekarnika, zostawić na blasze na kilka minut do ostygnięcia, a potem ostrożnie przełożyć łopatką na metalową kratkę. Ostudzić.

(Przepis pochodzi z mojekucharzenie.blox.pl)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną