Ciasto Słonecznik

Kasia
Ciasta
26.05.2015 8:57
Ciasto Słonecznik

Składniki Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklana cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kakao (ja wsypałam do szklanki 4 czubate łyżki mąki pszennej a resztę miejsca wypełniłam kakao) Krem: 1 puszka masy kajmakowej - duża (można ugotować 1 puszkę mleka skondensowanego) 500 g masła Słonecznik: 400 g łuskanego słonecznika 125 g masła 4 łyżki mleka Polewa: 150 g śmietany kremówki 36% ¾ tabliczki mlecznej czekolady ¾ tabliczki gorzekiej czekolady Ponieważ pieczemy biszkopt należy zacząć od przygotowania na niego wszystkich niezbędny składników, wyłożenia papierem do pieczenia blaszki na ciasto (najlepiej o wymiarach 28 cm x 24 cm) i nagrzania piekarnika do 180°C. Białka ubić na sztywną pianę. Mąka ma tendencję do osiadania na dnie, na środku miski, co najczęściej zauważam podczas przelewania ciasta do formy - radzę zwrócić na to uwagę wcześniej. Dla ułatwienia blaszkę, w której pieczony był biszkopt wyłożyć nowym papierem do pieczenia i włożyć na jej dno jeden blat. 50 minut Czas gotowania 50 minut Czas całkowity 1 godzina 40 minut Czas przygotowania ciasta wydłuży się o czas gotowania mleka skondensowanego oraz schładzanie mleka i słonecznika. Herbatniki ( z jednej strony) maczać w alkoholu lub mleku i układać na kremie. Inni zresztą również nie ;) Według mnie alkohol można pominąć i zastąpić np. mlekiem, jeśli ktoś nie dysponuje alkoholem lub z jakiś powodów chciałby go uniknąć. Masło na krem ubić na jasny puch mikserem. Biszkopt wyjąć z blaszki i przekroić wzdłuż na pół - tak, aby powstały dwa jednakowe blaty. Na patelni rozpuścić masło (125 g), dodać mleko i ziarna słonecznika. ja w nim alkoholu nie czułam w ogóle (może miałam za słaby? ;) ). Krem mimo, że został przygotowany na maśle nie zamula ;) Słonecznik wysypać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Instrukcja wykonania Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez około 3 h. Polecałabym nasączyć ponczem biszkopty – uważam, że ciasto byłoby smaczniejsze, gdyby biszkopty były wilgotniejsze (ale ja mam duże wymagania). Do ubitej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec około 20-25 minut co jakiś czas mieszając. Na blat wyłożyć połowę kremu - wyrównać. W czasie pieczenia biszkoptu uprażyć ziarna słonecznika. Ciasto przełożyć do formy i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Polewę czekoladową lekko przestudzić przez wylaniem na herbatniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ulubioneprzepisy.com/2014/11/28/slonecznik/