Jabłkowe róże

Krzysztof
16.10.2013 6:51
Jabłkowe róże

Przepis

Składniki

Na 10-11 róż

arkusz ciasta francuskiego

3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką

3/4 szklanki + 3 łyżki cukru

łyżka cynamonu

Przepis:

Zaczynamy od przygotowania jabłek. Nie obieramy ich, za to kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm.

W garnuszku zagotowujemy 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu wkładamy jabłka i gotujemy je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzamy je na sitku.

Ciasto posypujemy mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2-3 cm. Na każdym paseczku układamy kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. Widać to na zdjęciu niżej. Pasek rolujemy i wkładamy do foremki. Ja swoje róże układałam w papilotkach włożonych do formy muffinkowej.

Pieczemy je około 25 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem.