Domowy batonik Snickers

Danka
Przekąski
24.05.2015 11:12
Domowy batonik Snickers

Składniki: (na około 16 batoników) - 400 g mlecznej czekolady- im lepsza jakościowo tym batoniki będą smaczniejsza - 50 g masła - 1 szklanka cukru - 1/4 szklanki mleka skondensowanego - 200 g pianek marshmallows - 5-6 łyżek ciepłej wody - 1/3 szklanki masła orzechowego - masa kajmakowa- około 5-8 łyżek, bądź około 200 g krówek ciągutek :) - 150-250 g orzechów ziemnych Ponad to potrzebne będą: - folia aluminiowa - brytfanna - nóż - miseczka, garnuszek i szpatułka do rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej - ubijaczka - mikser - wysoka miska do ubijania Przygotowanie: Spód: 1. Przekładamy tyle kajmaku ile nam potrzebne do miseczki (jeśli używacie krówek zamiast kajmaku: można je rozpuścić w małym garnuszku,na małym ogniu, cały czas mieszając lub w mikrofalówce- wyjmować co 15-30 sekund i zamieszać- kontynuować do całkowitego rozpuszczenia się krówek, następne kroki są identyczne Następnie pokroić na części- batoniki Warstwa wierzchnia: 1. Gdy batoniki stężeją w lodówce, rozpuścić 2 czekolady w kąpieli wodnej. 2. Pozostaw je w kąpieli wodnej do momentu aż masa z mleka skondensowanego będzie gotowa (pkt.3) 3. 2. Gdy czekolada zacznie tężeć, podziel ją nożem na prostokąciki- porcje: Nie martw się nie musi to super ładnie wyglądać- jest to spód, który będzie przykryty innymi warstwami. Szybko wymieszać mikserem masło orzechowe, masę z mleka skondensowanego (pkt3) oraz rozpuszczone pianki marshmallows (pkt2). Rozpuść pianki marshmallows razem z wodą w kąpieli wodnej. Wstawiamy puszkę z kajmakiem do garnuszka z gorącą wodą by się lepiej rozprowadzał, 3. 3. Wylewamy masę na warstwę nugatową 4. Wstawić do lodówki do stężenia. Rozpuść 2 czekolady i wylej na brytfannę wyłożoną folią aluminiową. Po zaschnięciu i schłodzeniu całych już batoników w lodówce czekolada ładnie odejdzie od foli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/04/domowy-batonik-snickers.html