Tiramisu

Monika
Ciasta
22.05.2015 18:48
Tiramisu

Wtedy mamy od razu gotowe porcje i nawet jak masa będzie nieco rzadka nie sprawi to problemu bo z pucharka nic nie ucieknie. składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru pudru 500 g serka mascarpone ok 250 ml zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 400 g) kakao do posypania szczypta soli Tiramisu można przygotować w dużej blaszce w postaci ciasta ale jak ktoś nie lubi takich ciast z którymi trzeba obchodzić się bardzo delikatnie może przygotować je w pucharkach. Do kawy w której nasączamy biszkopty można dodać alkohol ale nie jest on konieczny- likier kawowy, amaretto lub rum. Ważne jest też żeby nie nasączyć zbyt mocno biszkoptów aby mogły wciągnąć trochę wilgoci z masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie o wymiarach 25x28 lub może być naczynie szklane/żaroodporne wtedy nie trzeba wykładac papierem do pieczenia. Serek mascarpone zmiksować aby nie był taki sztywny, a następnie szpatułką delikatnie połączyć z ubitymi żółtkami. Do tego cały cukier dodawałam do żółtek a lepiej podzielić i część dodać do żółtek a część do białek dzięki temu piana jest bardziej sztywna. Do żółtek dodać pozostałe 3 łyżki cukru i ubić na puszystą masę. Deser podałam na porcelanie z kolekcji Daria z Porcelana Bogucice Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/05/tiramisu.html