Kruche babeczki z budyniem i rabarbarem

Ewelina
Ciasta
19.05.2015 13:08
Kruche babeczki z budyniem i rabarbarem

Składniki

na około 15 babeczek

250 g zimnej margaryny

100 g cukru pudru

1 żółtko

450 g maki tortowej

Margarynę siekamy na małe kawałki, dodajemy żółtko, wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Składniki powinny dobrze się połączyć. Ciasto zawijamy w folie aluminiową i odkładamy do lodówki.

NADZIENIE :

1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu i ostudzony

300- 400 g rabarbaru ( można dołożyć trochę porzeczek, użyłam mrożonych )

2 łyżki cukru

białko do posmarowania babeczek

cukier puder do posypania

Przepis

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, posypujemy cukrem.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, posypując je mąką, na grubość około 3 mm. Szklanką wycinamy kółka które umieszczamy w wysypanych mąką foremkach na muffinki. Wylepiamy dno i boki lekko dociskając ciasto. Do środka każdej babeczki nakładamy po łyżce budyniu, na to układamy kawałki rabarbaru i porzeczek. Z pozostałego ciasta wycinamy paski które układamy na babeczkach, następnie wierzch smarujemy białkiem.

Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20-30 minut. Po ostudzeniu delikatnie wyciągamy babeczki. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną