Zupa serowo-brokułowa

Ewelina
Zupy
14.10.2013 21:26
Zupa serowo-brokułowa

Przepis

Składniki

ilość porcji: 5

2 szklanki (500 ml) bulionu drobiowego

2 i 1/2 szklanki (220 g) świeżego brokułu

1/4 szklanki (40 g) posiekanej cebuli

1 szklanka (235 ml) mleka

2 łyżki mąki pszennej

1 szklanka (120 g) sera cheddar startego na tarce

1/2 łyżeczki suszonego oregano

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 20min. › Gotowe w: 35min.

Zagotować bulion, dodać brokuła i cebulę. Gotować przez 5 minut, aż brokuł zmięknie.

W misce pomału dodawać mleko do mąki, mieszając trzepaczką. Wymieszać aby nie było grudek.

Wmieszać mleko z mąką do zupy. gotować, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dodać ser i mieszać, aby się rozpuścił. Doprawić solą, pieprzem i oregano, i podawać.

Źródło:

http://allrecipes.pl/przepis/5520/zupa-krem-z-broku--w-z-serem-cheddar.aspx