Szarlotka pysznie nadziana

Ewelina
Ciasta
14.05.2015 19:21
Szarlotka pysznie nadziana

Składniki

420 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

100 g ksylitolu + 4 łyżeczki do jabłek

20 g płatków migdałowych

2 żółtka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

2 słoiki domowej puply jabłkowej

1 kisiel cytrynowy + 4 łyżki wody

2 łyżki prażonych ziaren Cynamonowy Raj

2 łyżki prażonych zieren Migdałowy Przylądek

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżki bułki tartej

Przepis

Do miski wkładamy mąkę, masło, ksylitol, żółtka, proszek do pieczenia i ręcznie zagniatamy ciasto. Robimy 8 kulek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika.

Blaszkę - tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i dociskamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20 minut. Następnie ciasto wystawiamy i studzimy 15 minut.

Pulpę jabłkową wkładamy do garnka, ja mam domową - słoiczki wielkości jak po marchewce z groszkiem - takie większe niż od dżemu, podgrzewamy, dodajemy ksylitol - 4 łyżeczki, cynamon, żurawinę i płatki migdałów oraz ziarenka cynamonowe i migdałowe. Kisiel cytrynowy rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody i wlewamy do ciepłych jabłek, gotujemy jeszcze chwilkę mieszając. Odstawiamy, aby przestygły. Dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i mieszamy.

Podpieczone ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej, wykładamy jabłka i ścieramy na wierzch pozostałe 3 kulki na tarce. Wkładamy jeszcze do piekarnika na 25 minut, jednak temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Ja pod koniec włączyłam termoobieg na 10 minut, aby wierzch się ładnie przyrumienił.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną