- Czas gotowania: 30 min
Składniki
- 100 g mąki pszennej razowej (użyłam od Cabas.pl)
- 160 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- rabarbar - około 350 g po obraniu
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki brązowego cukru (użyłam od Cabas.pl)
- 50 g płatków migdałów
Przepis
Do miski wrzucamy pokrojone, zimne masło i mąki. Rozdrabniamy palcami jak na kruszonkę. Jak już się wszystko ze sobą dobrze połączy to dodajemy żółtka, jogurt, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chowamy na godzinę do lodówki.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier i płatki, podgrzewamy i mieszamy, aż się cukier rozpuści a płatki będą oblepione słodyczą. Dodajemy do rabarbaru i mieszamy.
Przygotowujemy formę do tarty, smarujemy ją olejem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wyciągamy ciasto z lodówki. Na podsypanym mąkę blacie rowałkowujemy na owalny placek, nawijamy na wałek i przenosimy na naszą formę, wylepiamy całość. Ciasto podpiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zarumieni. Następnie wyciągamy i wkładamy na ciasto nasz rabarbar, pieczemy jeszcze 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i kroimy na kawałki. Można podać na ciepło z lodami.