Muszle ze szpinakiem i fetą

Ewelina
Makarony
14.10.2013 11:37
Muszle ze szpinakiem i fetą

Przepis

Muszle nadziewane szpinakiem

Składniki:

makaron Conchiglioni (ok. 30 sztuk)

mrożony szpinak (1 opakowanie, 500g)

ser typu feta (1 opakowanie, 200g)

świeże pomidory (5 małych lub 3 duże)

tarty żółty ser (najlepiej gouda lub mozzarella - musi być topliwy, 100 g)

świeże listki bazylii (wedle upodobania)

czosnek (3 duże ząbki)

masło (3 łyżki)

oliwa z oliwek

+ sól, pieprz, zioła do smaku.

Wykonanie:

Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucić makaron i wlać łyżkę oliwy z oliwek. Ugotować al. dente (musi być twardy), co jakiś czas delikatnie mieszając. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć każdą sztukę na płaskiej powierzchni.

Dwa ząbki czosnku pokroić na drobne kawałki. Na patelni podgrzać masło, wrzucić czosnek i delikatnie podsmażyć na wolnym ogniu ok. 30 sekund. Dodać rozdrobniony szpinak i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Fetę rozdrobnić widelcem na talerzyku, a następnie dodać do szpinaku i wymieszać, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Doprawić do smaku.

Pomidory obrać i pokroić, czosnek rozdrobnić, wymieszać z oliwą oraz przyprawami. Całość chwilę podsmażyć, następnie wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i serka. Układać na spodzie naczynia żaroodpornego. Całość posypać serem żółtym. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 10 min.

Źródło:

http://kardamonkowakuchnia.blox.pl/2012/03/38-Muszle-nadziewane-szpinakiem.html

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną