Zupa botwinkowa

Ewelina
Zupy
14.05.2015 7:52
Zupa botwinkowa

Składniki

2 pęczki botwinki,

3 ziemniaki,

1 marchewka,

1/2 pietruszki,

2 litry bulionu (u mnie drobiowy),

3 łyżki posiekanego koperku,

3 łyżki śmietanki 30%,

sól,

pieprz.

Przepis

Buraczki obieramy, kroimy w kostkę. Wraz z pokrojonymi łodygami wrzucamy do bulionu i gotujemy (niektórzy dodają też liście botwinki). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupki (możecie osobno je ugotować, ja gotuję wszystko razem :)) Marchewkę i pietruszkę, obieramy,ścieramy na tarce i hop siup do zupki :) Po 20 minutach jak ziemniaczki i botwinka są już miękkie przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu dodajemy śmietankę i koperek.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną