Ciasto WZ-ka

Kasia
Ciasta
11.05.2015 14:12
Ciasto WZ-ka

Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki Wykonanie: Biszkopt: - żółtka, cukier oraz masło , ucieramy na gładką i puszystą masę - następnie dodajemy mleko, oraz przesiane obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, wszystko miksujemy - na koniec do masy delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka, całość delikatnie mieszamy łyżką - ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma około 28x18cm) i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC - gotowe studzimy, zimne przekrawamy na dwie części Krem: - zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy - następnie do ubitej śmietany , powolutku dodajemy serki homogenizowane, mieszamy - na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę ( warto nim dodamy ją do całości , dodać 2-3 łyżki masy śmietanowo-serkowej do miseczki w której jest żelatyna wymieszać i dopiero wtedy dodać do ciasta, nie będzie wtedy żadnej niespodzianki z źle dodaną żelatyną) całość jeszcze raz mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki na około 15 minut, warto obserwować jednak krem, żeby za bardzo się nie ściął jak galaretka, ma on tylko delikatnie stężeć , tak żeby nie było problemu z rozprowadzeniem kremu na cieście Polewa: - śmietankę kremówkę podgrzewamy, - do gorącej kremówki dodajemy połamane obie czekolady i mieszamy do ich rozpuszczenia , polewa delikatnie zgęstnieje Wykonanie WZ: - biszkopt przekrawamy na dwie części, - jedną część smarujemy dżemem porzeczkowym, - następnie, wykładamy krem , który przykrywamy drugą częścią biszkoptu - górę polewamy polewą czekoladową - gotowe ciasto przekładamy do lodówki i zostawiamy je tam na parę długich godzin, a najlepiej na całą noc.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2014/06/ciasto-wz-ka.html