Zapiekanka ala meksikana

Ewelina
Zapiekanki
09.05.2015 5:59
Zapiekanka ala meksikana
  • Czas gotowania: 20 min

Składniki

500g mięsa mielonego wieprzowego

cebula

3 ząbki czosnku

papryka

puszka czerwonej fasoli

1/2 puszki kukurydzy

3-4 łyzki koncentratu pomidorowego

sól, świeżo zmielony pieprz

łyżeczka przyprawy gyros

łyżeczka słodkiej papryki

1/4 łyżeczki ostrej papryki

Masa ziemniaczana:

5 ziemniaków

50g startego sera żółtego

1/4 szkl śmietanki 30%

szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

100g startego sera żółtego

garść nachosów

Przepis

Ziemniaki obrać ugotować i utłuc tłuczkiem. Zostawić do ostygnięcia. Można użyć ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dodać starty ser, śmietankę i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać na gładką masę.

Na 3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć ok 1 minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.

W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz pokruszonymi nachosami. Piec ok 20 minut w 190 stopniach.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną