Sernik z rabarbarem

Dagmara
Ciasta
06.05.2015 10:11
Sernik z rabarbarem

Składniki na spód: 180 g ciasteczek maślanych 30 g masła Składniki na masę serową: 450 g sera z wiaderka w temperaturze pokojowej 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 2 jajka w temperaturze pokojowej 2,5 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków curd rabarbarowy (opcjonalnie, przepis poniżej) Składniki na curd rabarbarowy: 270 g rabarbaru 30 g zwykłego cukru 40 ml wody 10 g cukru wanilinowego 30 g cukru drobnego 3 żółtka szczypta soli 1/2 łyżki masła Składniki na dekorację: 2 długie łodygi rabarbaru 50 g cukru 1 szklanka wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Rabarbar na curd wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Każdy pasek maczamy w gotującym się syropie przez 30 sekund, wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym do przestygnięcia. Ciasteczka na spód zgniatamy na proszek, dodajemy masło. W garnuszku umieszczamy 50 g cukru, zalewamy szklanką wody, doprowadzamy do wrzenia. 4. Sernik studzimy przez godzinę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy na gładkie puree. Gotowy sernik wkładamy jeszcze na 30 minut do lodówki. Pyszny, mięciutki, mocno rabarbarowy, słodko-kwaśny sernik idealny na ciepłe dni :) Teraz przygotowujemy dekorację: Rabarbar tniemy na cienkie, długie pasy, najlepiej przy pomocy obieraczki. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/05/sernik-z-rabarbarem.html