Drożdżówki z makiem odrywane

Kasia
Ciasta
05.05.2015 10:28
Drożdżówki z makiem odrywane

Dodatkowo: - 300g masy makowej ( ja dodatkowo dodałam do niej płatki migdałowe) - 1 szklanka cukru pudru + 4 łyżki gorącej wody na lukier Wykonanie: - zaczynamy od rozczynu drożdżowego , do małej miseczki dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz letnie mleko, wszystko dokładnie mieszamy tak żeby drożdże się rozpuściły i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci na około 10-15 minut - do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn, całość wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto, gotowe przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 1 ½ godziny do wyrośnięcia - wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypaną mąką i jeszcze raz zagniatamy, wałkujemy na prostokąt 50x30 cm - tak przygotowane ciasto smarujemy masą makową, zachowując 1 cm na około - ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku ( jak roladę) i kroimy na grube plastry 12-14szt - tortownicę 24-26cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy drożdżówki jedna obok drugiej, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia - pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C - gotowe i jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2015/02/drozdzowki-makowe-odrywane.html