Karpatka - dwa smaki

Ewelina
Ciasta
03.05.2015 20:38
Karpatka - dwa smaki

Składniki

ciasto zaparzane:

1 szklanka wody

0,5 margaryny (125 g)

1 szklanka mąki pszennej

5 jaj (M)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

krem kakaowy:

2 budynie czekoladowe bez cukru ( takie po 40 g)

0,6 litra mleka

2 płaskie łyżki ciemnego kakao

3/4 szklanki cukru + 1 płaska łyżka

250 gramów miękkiego masła

krem waniliowy:

2 budynie waniliowe lub śmietankowe (takie po 40 g)

0,5 litra mleka

3/4 szklanki cukru

250 gramów miękkiego masła

dodatkowo:

cukier puder do posypania

Przepis

W rondlu zagotowujemy wodę z masłem, dodajemy stopniowo mąkę i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dopóki masa nie zrobi się szklista i będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla, odstawiamy do wystygnięcia.

Do zimnej masy dodajemy pojedynczo jaja, miksujemy dokładnie ( blenderem), następnie dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia.

Na papier wykładamy ciasto i rozsmarowujemy je po całości.

UWAGA: Aby ciasto było łatwo rozprowadzić łyżkę maczamy co chwilkę w mocno ciepłej wodzie.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

UWAGA: Podczas pieczenia absolutnie nie otwieramy piekarnika, grozi to opadnięciem wybrzuszeń. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy jescze na 10 minut, po czym wyjmujemy na blat.

Ciasto studzimy i dopiero potem odrywamy od niego papier, przecinamy je na dwa równe płaty.

Teraz przygotowujemy budynie.

W rondlu podgrzewamy 1 szklankę mleka z cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie i kakao (można pomóc sobie mikserem), kiedy mleko się zagotuje wlewamy przygotowaną mieszankę i zagotowujemy ponownie, zestawiamy z gazu, schładzamy do temperatury pokojowej, budyń będzie mocno gęsty.

Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i ucieramy do połączenia składników. Ja dodawałam masło do ciepłego jeszcze budyniu i lekko się rozpuściło, co widać na zdjęciu. Po schłodzeniu stężało bez problemu.

Krem czekoladowy rozsmarowujemy na jednym z płatów karpatkowych, wkładamy do lodówki na około 40 minut.

W tym czasie zabieramy się za budyń waniliowy.

I znowu w rondlu podgrzewamy 1 szklankę mleka z cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie, kiedy mleko się zagotuje wlewamy przygotowaną mieszankę i zagotowujemy ponownie, zestawiamy z gazu, schładzamy do temperatury pokojowej.

Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i ucieramy do połączenia składników.

Krem waniliowy wykładamy delikatnie na krem czekoladowy.

Przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, smacznego ! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną