Ciasteczka zezowate sowy

Małgorzata
Ciasta
28.04.2015 14:06
Ciasteczka zezowate sowy

Składniki: Ciasto: 250 g miękkiej margaryny 200 g cukru pudru 1 jajko 3 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 2 łyżki kakao białko do przyklejania skrzydełek Lukier: 3 białka szczypta soli ok. 3,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny barwniki 1. Dla lepszego efektu powinniśmy wycierać ją dość często, aby pozostały na niej lukier nie przyklejał się. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy duże i małe serca w takiej samej ilości. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Dzielimy na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Przygotowanie takich ciasteczek jest pracochłonne ale warto poświęcić czas aby osiągnąć efekt. W osobnej misce przesiewamy mąkę, sól, proszek oraz kakao. Na papierze do pieczenia rysujemy 64 kółka. 5. Żeby łatwiej było zrobić piórka, odwracamy ciastko do góry nogami. Zostawiamy na chwilę aby odpoczęło. Pieczemy w temperaturze 200 stopni prze 7-8 minut. Na końcu wypełniamy uszy. Z pomarańczowego lukru robimy dzióbki i pazurki. 2. Odwracamy ciasteczka do góry nogami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/03/27/ciastka-zezowate-sowy/

Małgorzata