ciasto "Pijana śliwka"

Ewa
Ciasta
25.04.2015 11:45
ciasto "Pijana śliwka"

Składniki

Biszkopt:

4 jajka

5 łyżek cukru

2 łyżki mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)

1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

1,5 łyżki gorzkiego kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

(2/3 szklanki razem mącznych produktów, oprócz cukru)

Krem budyniowy:

2 budynie jasne (śmietankowy lub waniliowy)

600 ml mleka

½ szklanka cukru (niecała)

250 gram masła

Polewa:

100 g masła

200 g czekolady gorzkiej

Poncz:

¼ szklanki zaparzonej herbaty

Poza tym:

550 – 600 g suszonych miękkich śliwek (kalifornijskie)

200 ml wódki czystej 40%

Przepis

Suszone śliwki pokroić w kostkę i włożyć do litrowego słoika. Zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny.

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 20 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Krem budyniowy:

Ugotować budynie z cukrem, na mleku. Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Do gotowej masy dodać ½ ilości śliwek (wcześniej zamoczonych w alkoholu) i wymieszać.

Polewa:

W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej resztę śliwek (nie odcedzałam, śliwki wchłonęły cały alkohol).

Składanie:

Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem, na to krem budyniowy i rozłożyć ostudzoną polewę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną