Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

Ewelina
Zupy
22.04.2015 11:53
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

Składniki

2 większe czerwone papryki

1 średnia cebula czerwona

ok. 300 ml przetartych pomidorów

1 ząbek czosnku

świeża bazylia

świeża kolendra

ok. 600 ml bulionu warzywnego

oliwa z oliwek

sól

pieprz

słonecznik

jogurt naturalny

Przepis

Paprykę umyłam, natarłam oliwą i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Papryka ma się piec jakieś 20 minut, następnie papryki przekładamy do woreczka foliowego na jakieś 10 minut, żeby potem skórka z papryki ładnie nam odeszła. W garnku podgrzewamy oliwę (2 łyżki) i smażymy cebule pokrojoną wcześniej w piórka, dodajemy drobno pokrojony czosnek, dodajemy przetarte pomidory i podsmażamy jeszcze chwilkę. Wlewamy bulion, dorzucamy kilka listków bazylii i kolendry, oraz pokrojoną upieczoną paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Słonecznik wrzucamy na sucha patelnię i podpiekamy. Zupę podajemy w miseczkach, dodajemy łyżkę jogurtu, uprażony słonecznik i listki bazylii :))

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną