Słodkie bułki z serem

Ewelina
Przepisy
08.10.2013 20:00
Słodkie bułki z serem

Przepis

1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy lub 5 dag swiezych

1/2 szklanki cieplego mleka

1 lyzka cukru

1/2 szklanki maki

4 duze zoltka

1/2 szklanki cukru pudru

2 lyzki cukru waniliowego

3 szklanki maki

4 lyzki roztopionego masla

Nadzienie serowe:

4 lyzki miekkiego masla

1/2 szklanki cukru pudru (lub wiecej)

1 zoltko

1 lyzka cukru waniliowego

400-500g sera twarogowego

dzienie serowe:

Utrzec maslo z cukrem pudrem i zoltkiem, dodac cukier waniliowy i roztarty ser. Dobrze utrzec, az masa serowa bedzie gladka.

Drozdze rozpuscic w cieplym mleku, dodac cukier i make, dobrze wymieszac i zostawic do wyrosniecia, okolo 10-15 mniut.

W tym czasie rozpuscic maslo, ubic zoltka z cukrem.

Przesiac make do duzej miski, dodac wyrosniety rozczyn i ubite z cukrem zoltka, dobrze polaczyc i wyrabiac az ciasto jest gladkie i lsniace (jezeli ciasto jest za geste, dolac troche cieplego mleka), wlac rozpuszczone maslo i ciagle wyrabiac az ciasto zacznie odchodzic od reki. Uformowac w kule i zostawic do wyrosniecia w misce, az podwoi objetosc.

Przelozyc ciasto na stolnice, delikatnie wywalkowac na grubosc 1 1/2 - 2cm, wycinac koleczka i ukladac na wylozonej pergaminem blasze. Przykryc i zostawic do ponownego wyrosniecia.

Uzywajac dna malej szklaneczki, lekko zrobic plytke wglebienia w buleczkach, nalozyc nadzienie serowe i posmarowac rozbeltanym jajkiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez okolo 20-30 minut.

Jak kazde drozdzowe ciasto - pyszne jeszcze cieple!

http://www.mniammniam.com/Slodkie_buleczki_z_serem-1729p.html

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną