Placek Iłowiecki - Ciasto z dżemem i gotowaną śmietaną

Jola
Ciasta
16.04.2015 13:27
Placek Iłowiecki - Ciasto z dżemem i gotowaną śmietaną

Ciasto: - 3,5 - 4 szkl mąki - 5 żółtek - 0,5 szkl śmietany - 3/4 kostki margaryny - 1/2 szkl cukru - pojedynczy proszek do pieczenia - cukier waniliowy Masa: - 3 szkl śmietany ( zawsze używam wiejskiej ale 18 % ze sklepu też się nada) - 3/4 szkl cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 1/4 kostki margaryny - cukier waniliowy Żeby maksymalnie wykorzystać czas masę zaczynam gotować gdy do piekarnika wkładam 3 placka Przełozenie: Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy lub rodzynki ( lekko wciskamy w masę) Wlewamy śmietanę, dosypujemy cukier i cukier waniliowy,wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, często mieszając żeby nie przywierało do dna. Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Nazwa tego ciasta pochodzi od nazwy miejscowości z której przywieziony został przepis i tak też mam zapisane w zeszycie. Ciasto lepiej jest przygotować dzień lub dwa dni wcześniej wtedy idealnie zmięknie chociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ciastko-joli.blogspot.com/2013/06/placek-iowiecki.html#axzz3VavUGR3T