Galaretka z kurczaka.

Joanna
Obiad
01.04.2015 15:36
Galaretka z kurczaka.

Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym stole także jak najbardziej jest wskazana :) Składniki: - kurczak (około 1,2 kg) - 3 marchewki - 2 pietruszki - por - kawałek selera - cebula - kilka liści laurowych - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren pieprzu czarnego - sól, pieprz, lubczyk, sos sojowy - 10 jajek - groszek zielony - żelatyna Przygotowanie : Do garnka wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Kiedy wywar będzie gotowy wyjmujemy z niego kurczaka, studzimy go, oddzielamy mięso od kości i rozrywamy lub kroimy je na małe kawałki. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Na dnie miseczek układamy jajko, groszek konserwowy, marchewkę, kawałki mięsa z kurczaka i całość zalewamy wywarem. Marchewki, pietruszki, por oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do mięsa i zalewamy wodą. Ilość żelatyny zgodnej z przepisem na opakowaniu rozpuszczamy w ciepłym (nie może być gorący) wywarze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/04/galaretka-z-kurczaka.html