Biała kiełbasa wielkanocna

Ewa
Wielkanoc
30.03.2015 17:24
Biała kiełbasa wielkanocna

Składniki

Do przygotowania białej kiełbasy potrzebne

nam będą:

75 dag mięsa wołowego,

75 dag boczku,

3,5 kg mięsa wieprzowego,

2 główki czosnku,

1/2 łyżeczki saletry w proszku,

5 gramów pieprzu czarnego świeżo mielonego,

10 dag soli,

2 szklanki wody,

papryka słodka,

majeranek,

gorczyca,

kolendra,

1 opakowanie jelit naturalnych (do dostania w dużych marketach lub sklepach masarskich).

Przepis

Mięso i boczek myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (takie jak na gulasz).

Następnie mielimy wszystko w maszynce do mięsa.

Do zmielonego mięsa dodajemy pozostałe składniki.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Pieprz i kolendrę mielimy.

Sól rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wsypujemy saletrę i pozostałe przyprawy oraz wlewamy pozostałą część wody.

Całą masę wyrabiamy ręcznie, aż masa „zabierze” całą wodę.

Masę pozostawiamy na około godzinę,

żeby smaki się połączyły. Niektórzy masę

pozostawiają w chłodnym miejscu na całą

noc. Ponownie mieszamy całą masę i

ewentualnie dodatkowo doprawiamy do

smaku. Przygotowujemy maszynkę do

mięsa do pracy. Wyjmujemy z niej noże

tnące, pozostawiamy sitko i nakładamy

tulejkę do nadziewania kiełbas.

Jelita wyjmujemy z opakowania,

rozdzielamy i każde dokładnie płuczemy

pod bieżącą wodą. Naciągamy jelito na

tulejkę, uważając aby nie zrobić w nim

dziury. Koniec jelita związujemy w supełek.

Ja dodatkowo związuję końcówkę

sznurkiem. Napełniamy jelita, pamiętając o

tym aby nie były zbyt mocno napięte, bo

mogą popękać. Formujemy pojedyncze

kiełbaski przekręcając co pewien odcinek

jelito. Koniec jelita związujemy.

Gotową kiełbasę pozostawiamy do osuszenia.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną