Bułeczki zajączki na Wielkanoc

Ewelina
Wielkanoc
26.03.2015 17:34
Bułeczki zajączki na Wielkanoc

Składniki

Ciasto:

4 szkl mąki + do podsypywania

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1,5 szkl mleka

1/2 miękkiej margaryny

2 jajka

30 g drożdży

Dodatkowo:

żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek

rodzynki na oczy

Przepis

Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, margarynę i jajko. Mleko lekko podgrzać wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść (w razie potrzeby podsypać mąką).

Od ciasta odrywać większe kawałki i formować z nich długie i cienkie ruloniki. Każdy z nich zwinąć i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem. Oderwać jeszcze kawałek ciasta na głowę. Uformować owal, naciąć go nożem mniej więcej do połowy i rozchylić końce- to będą uszy zajączka. Głowę przykleić do tułowia. Malutka kuleczka będzie ogonkiem. Głowy i ogonki można lekko zwilżyć wodą, będą lepiej się trzymały. Rodzynki głęboko wbić w miejscu gdzie zajączek ma oczy.

Uformowane bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z jajkiem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną