Warzywne wielkanocne galaretki

Kasia
Przepisy
26.03.2015 17:18
Warzywne wielkanocne galaretki

Składniki

20 pustych skorupek po jajkach (+2 sztuki w razie pęknięcia)

puszka kukurydzy konserwowej (około 300 g)

puszka groszku konserwowego (około 400 g)

żelatyna spożywcza - około 1 opakowanie

1 duża marchew

na bulion: ząbek czosnku, pół cebuli, liść laurowy, sól, pieprz, plaster obranego selera, korzeń pietruszki, kilka świeżych gałązek natki pietruszki,

5 szklanek wody

cytryna do podania z gotowymi galaretkami

Można dodać swoje ulubione dodatki, a także szynkę

Przepis

1. Do wykonania są niezbędne jednostronne wydmuszki po jajkach. By je otrzymać należy zrobić dziurkę na szerszym końcu (gdyż na szerszej stronie stać będzie galaretka), potrząsnąć nad miseczką czy szklanką by jajo wypłynęło ze skorupki. Każdą skorupkę bardzo dokładnie umyć. Kiedy mamy już potrzebną ilość wydmuszek, trzeba je wygotować przez kilka minut, by usunąć wszelkie bakterie. Wygotowane pozostawić do wyschnięcia.

2. Ugotować bulion warzywny. W garnku wstawić 5 szklanek wody, zagotować. Dołożyć obraną i umytą marchew, seler, pół cebuli, liść laurowy, czysty korzeń pietruszki, obrany ząbek czosnku, całe gałązki pietruszki. Posolić i dodać pieprzu na tyle by były wyraźnie wyczuwalne w smaku (ale nie przedobrzyć). Gotować do czasu kiedy marchew będzie miękka. Marchew wyciągnąć. Bulion przecedzić, lub poczekać by wszystkie jego składniki osiadły na dnie, resztę zlać.

3. By zalać 20 skorupek potrzeba około 0,8 l bulionu. Dla pewności (by nie brakło) odmierzyć 1 litr. Rozpuścić w nim jeszcze raz tak dużą porcję żelatyny niż zalecaną na opakowaniu. Jeżeli podane jest ,że na litr potrzeba 6 łyżeczek to dajemy 12. Poza tym postępować z instrukcją z opakowania podczas przygotowań.

4. Marchew pokroić w kostkę, konserwy odcedzić. Wydmuszki ustawić prosto na wytłaczance od jajek dziurką do góry. Do każdej skorupki wkładać warzywa. Kolejność nie ma znaczenia, ale ładnie wygląda kiedy przeplata się je między sobą, tworząc kolorowe warstwy. Zalać do pełna już chłodnym bulionem połączonym z żelatyną.

5. Galaretki wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Przed obraniem jajeczka natłuc, będą się lepiej obierać.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną