Chrupiący kurczak

Ewelina
Obiad
30.09.2013 21:06
Chrupiący kurczak

Składniki

Mięso umyć i osuszyć.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać maślankę, olej, czosnek, pieprz, paprykę, sól i syrop klonowy. Do marynaty włożyć kawałki kurczaka tak, aby cały był nią przykryty.

Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko i taką ilość wody, by uzyskać ciasto nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Dodać paprykę w proszku, pieprz kajeński i sól. Odstawić ciasto na 30 minut.

Płatki kukurydziane włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Zmieszać je z bułką tartą.

Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.

Kurczaka wyjąć z marynaty, osączyć, zanurzyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej z płatkami. Przełożyć do rozgrzanego oleju i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.

Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przepis

6 sztuk:

- 6 pałek z kurczaka

na marynatę:

- szklanka maślanki

- 4 łyżki oleju

- ząbek czosnku

- 1/2 łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka papryki słodkiej

- 3/4 łyżeczki soli

- 1 łyżka sosu sojowego

na panierkę:

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mleka

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jajka

- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

- 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

- sól do smaku

- szklanka bułki tartej

- szklanka płatków kukurydzianych

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną