Gniazda z ciasta francuskiego

Ewelina
Przekąski
26.02.2015 10:16
Gniazda z ciasta francuskiego

Przepis

Gniazdka z ciasta francuskiego z kurczakiem

Składniki na 8 gniazdek:

2 płaty ciasta francuskiego

1 pierś z kurczaka

10 pieczarek

50g boczku wędzonego

2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki startego parmezanu

przyprawy: sól, pieprz

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 jajko do posmarowania gniazdek

Wykonanie:

Z ciasta francuskiego wycinamy okrągłą foremką koła o średnicy około 8-9cm. W połowie wyciętych kółek mniejszą foremką wycinamy pośrodku otwory. Pełne koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy kołami z otworami, lekko dociskamy palcami, by dobrze się skleiły i wierzch ponownie smarujemy jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, gniazdka pieczemy około 15-20 minut, na złoty kolor.

Kurczaka, boczek i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Boczek podsmażamy na suchej patelni na złoty kolor (chyba że jest mało tłusty, wtedy podsmażamy na łyżce tłuszczu). Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy śmietanę i szczypiorek, mieszamy. Farszem napełniamy gniazdka, posypujemy startym parmezanem, przed podaniem gniazdka można podgrzać w mikrofali lub piekarniku, choć na zimno również dobrze smakują.

SMACZNEGO!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną