Ciasto z bananami - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
26.02.2015 9:55
Ciasto z bananami - BEZ PIECZENIA

Przepis

SKŁADNIKI:

1-2 opakowania długich biszkoptów

1 kg bananów(obranych i pokrojonych w plastry)

2 kubki śmietany 30%

2 śmietan-fix

1 cukier waniliowy

2 łyżki cukru

1 mleko w puszce słodzone

sok z cytryny

1 szklanka ciepłego mleka do namaczania biszkoptów

PRZYGOTOWANIE:

Bardzo zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia,ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno,na koniec śmietanfiksy i jeszcze chwilę ubijamy.

Przechowujemy w lodówce do momentu aż będziemy układali warstwy ciasta.

Mleko w puszce słodzone gotujemy około 2 godz(do uzyskania karmelu)następnie studzimy zamknięte puszki w zimnej wodzie(można je przygotować dużo wcześniej ).

Plastry bananów skrapiamy sokiem z cytryny,lekko mieszamy (owoce nie ściemnieją).

Mleko przelewamy do talerza,lekko maczamy w nim biszkopty.

W tortownicy( wyłożonej folią spożywczą),szklanej misce lub formie do pieczenia układamy pierwszą warstwę biszkoptów,na to kładziemy warstwę bananów,polewamy częścią karmelu i częścią bitej śmietany.

Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników(wychodzą trzy warstwy w tortownicy a na blaszce dwie).Wierzch ciasta ozdabiamy pozostałym karmelem.

Ciasto a przechowujemy w lodówce minimum 12 godzin.Najlepiej jest je przygotowywać wieczorem i zostawić na noc,biszkopty muszą mieć czas aby zmięknąć (jest to ważne aby ciasto nie rozpadło się podczas krojenia).

Ostrożnie kroimy nożem ogrzanym w cieplej wodzie i przekładamy na talerzyki(pomagając sobie łyżką)

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną