Cappuccino na biszkoptach

Ewelina
Ciasta
23.02.2015 20:28
Cappuccino na biszkoptach

Przepis

Składniki:

2 opakowanie biszkoptów ( po 120 g )

400 g waniliowego serka homogenizowanego

50 g cappuccino waniliowe

120 g masła w temperaturze pokojowej

0,5 szklanki cukru

1 szklanka mleka w proszku

2 płaskie łyżki żelatyny

2 żółtka

1 jajko

250 ml śmietanki 30%

200 g czekolady mlecznej

Wykonanie:

Kawę cappuccino rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody - odstawić do napęcznienia.

Żółtka, jajko i cukier umieścić w niedużym garnku lub wysokiej misce. Do nieco większego garnka wlać na dno wodę. Duży garnek ustawić na palniku, mniejsze naczynie ustawić na nim. Ubijać na parze jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta, a cukier zupełnie zniknie.

Serek waniliowy, masło i mleko w proszku dokładnie utrzeć. Dodać nieco ostygnięte ubite jajka - wymieszać.

Żelatynę rozpuścić, dolewając 3-4 łyżki wrzątku i ustawiając naczynie w gorącej wodzie.

Do masy waniliowej dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać.

1/3 część biszkoptów zanurzyć w kawie.

W okrągłej ( średnica 26-28 cm ) lub niedużej prostokątnej tortownicy ułożyć namoczone w cappuccino biszkopty. Wylać połowę masy waniliowej. Ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, wylać resztę masy waniliowej. Na wierzchu ułożyć pozostałe biszkopty, namoczone w kawie.

Odstawić ciasto w chłodne miejsce, do stężenia.

W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki wsypać drobno pokrojoną czekoladę - rozpuścić. Czekoladę wylać na ciasto.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną