Szarlotka "Afrodyta"

Krzysztof
Ciasta
19.02.2015 11:10
Szarlotka "Afrodyta"

Przepis

Składniki:

1,5 kg jabłek (szara reneta)

450 g cukru drobnego do wypieków

270 g mąki pszennej

200 g miękkiego masła

6 jajek

6 łyżek kwaśnej śmietany

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

ekstrakt waniliowy

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ponadto:

1 łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy

1 łyżka bułko tartej do tortownicy

Wykonanie:

Przygotowałam tortownicę. Papierem do pieczenia wyłożyłam spód a boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą.

Piekarnik ustawiłam na 180 °C (termoobieg)

Jajka rozdzieliłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, lekko spieniłam, wsypałam połowę cukru, dodałam masło, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubiłam na bardzo puszystą masę.

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i wsypałam do ubitej masy. Delikatnie wymieszałam szpatułką.

Ciasto przełożyłam do przygotowanej tortownicy. Wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Piekłam do suchego patyczka.

Jabłka po umyciu obrałam i starłam na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wyłożyłam na upieczony spód. Wygładziłam wierzch.

Białka ubiłam w mikserze na bardzo sztywną pianę z odrobiną soli. W trakcie ubijania wsypywałam partiami pozostały cukier. Na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną.

Tak doskonale ubitą pianę wyłożyłam na jabłka. Najpierw ¾ ilości, wyrównałam wierzch, a resztę piany rozłożyłam tworząc nieregularne kształty. Tak powstała korona mojej bezy.

Wstawiłam do piekarnika i piekłam około 20 minut. Do czasu aż beza nabrała złocistego koloru. Pozostawiłam przychylonych drzwiczkach, żeby ostygła.

Okroiłam nożem ciasto od brzegów tortownicy, zdjęłam obręcz i zostawiłam ciasto do wystudzenia.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną