Ciasto kawowo-biszkoptowe

Krzysztof
Przepisy
15.02.2015 8:30
Ciasto kawowo-biszkoptowe

Przepis

Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, do ubitych dodawać powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach 30-40 minut. Po ostygnięciu przekroić na 3 placki.

Składniki masa:

500 g serka waniliowego ( ja dałam Jogobella)

1 kostka masła

2 łyżki cukru pudru

1/2 opakowania mleka w proszku

2 łyżki żelatyny( rozpuścić w ciepłej wodzie)

1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych

Poncz:

7 łyżek cappuccino waniliowego

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Poncz: kawę i cappuccino zalać 3/4 szklani gorącej wody. Na ponczować okrągłe biszkopty i ciasta ( oprócz tego, które będzie na górze).

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku i przestudzoną żelatynę. Wstawiamy na chwileczkę do lodówki, żeby zgęstniało.

Przełożenie ciasta: placek - trochę masy - biszkopty - troszkę masy - placek - masa - biszkopty - masa - placek - troszeczkę masy - starta czekolada

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną