Sernik Oreo

Krzysztof
Przepisy
13.02.2015 15:03
Sernik Oreo

Przepis

SKŁADNIKI:

Ciasteczkowy spód:

ciasteczka bez kremu z 2 dużych (154 g) opakowań ciastek Oreo*

75 g margaryny

2 łyżki mleka

Masa serowa:

30% śmietana 330 ml

500 g serka mascarpone

3 łyżeczki żelatyny

biała czekolada

cukier waniliowy

2 łyżki cukru **

krem z 2 opakowań ciastek oreo

Wierzch ciasta:

listki mięty

bita śmietana w proszku

mleko

1 duża paczka ciastek oreo (154 g)

Rozkruszamy dokładnie wszystkie ciastka (można użyć do tego blendera). Rozpuszczoną margarynę mieszamy z ciastkami i dodajemy 2 łyżki mleka. Ugniatamy spód ciasteczkowy w okrągłej formie. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny (musi być dobrze wymieszane i bez gródek) i odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Na garnku z wrzącą wodą ustawiamy metalowe naczynie i wrzucamy tam kostki białej czekolady do rozpuszczenia. Ubijamy śmietanę 30% na sztywną masę. Po ubiciu dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko na małych obrotach dodając serek mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę (nie może być gorąca). Ciągle miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodajemy krem z ciasteczek oreo. Wylewamy serową masę na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ubijamy mleko ze śmietaną w proszku (w proporcji podanej na opakowaniu). Nakładamy bitą śmietanę na cały sernik, góra i bok, wyrównujemy całość. Robimy kilka wzorków rękawem cukierniczym, wkładamy połówki ciastek. Resztę ciastek kruszymy i obkładamy boki. Przed podaniem dekorujemy miętą.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną