ciasto "Amore"

Krzysztof
Przepisy
12.02.2015 21:55
ciasto "Amore"

Przepis

biszkopt (należy upiec dwa takie biszkopty):

3 jaja (M)

4 kopiaste łyżki cukru

1 płaska łyżeczka cukru z wanilią

3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz do spodniego biszkoptu:

1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody

2 - 3 łyżki soku z cytryny

1 płaska łyżka cukru

masa jogurtowa:

300 gramów truskawkowego pitnego jogurtu (użyłam 330 gramowego z Danone)

1 galaretka truskawkowa

2 płaskie łyżeczki żelatyny

200 ml gorącej wody

galaretka:

2 galaretki truskawkowe

800 ml gorącej wody

dodatkowo:

polewa czekoladowa

1 galaretka truskawkowa

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno (dzięki dodatkowi soli ubiją się znacznie szybciej), następnie dodać cukier, zmiksować około 2 minut, potem dodać żółtka, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować wszystko do połączenia składników, ale nie za długo.

Kwadratową blaszkę o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut, do suchego patyczka, na jasno złoty kolor, ostudzić.

Upiec drugi biszkopt w taki sam sposób i również ostudzić.

UWAGA: Papier do pieczenia odrywamy po całkowitym ostudzeniu biszkoptów.

Sok z cytryny dokładnie wymieszać z wodą i cukrem.

Blaszkę ponownie wyłożyć jednym z papierów pozostałych z biszkoptu, włożyć jeden z blatów, nasączyć ponczem.

UWAGA: Drugiego blatu (wierzchniego) nie nasączamy ponczem !

Galaretkę dokładnie wymieszać z gorącą wodą i 2 łyżeczkami żelatyny, schłodzić do temperatury pokojowej, zmiksować z jogurtem (nie za długo, gdyż zrobi nam się pianka).

Mieszankę wstawić do lodówki, kiedy przybierze konsystencję gęstej śmietany, wylać ją na naponczowany biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

W drugim blacie biszkoptowym (po ostudzeniu) foremką do ciasteczek wycinamy serduszka.

P.S Z serduszek można zrobić szybkie ciasteczka, np. przełożyć je dżemem i oblać czekoladą.

2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, studzimy do temperatury pokojowej, wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka zacznie nam tężeć (mieć konsystencję gęstego kisielu), wylewamy ją na zgęstniały krem jogurtowy. Wkładamy ponownie do lodówki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną