Zupa cebulowa

Ewelina
Zupy
02.02.2015 8:40
Zupa cebulowa

Zupkę zapiekłam pod ciastem francuskim - taka wersja bardzo zasmakowała mojej rodzince. składniki: 600 g cebuli masło do smażenia 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 0,7 l bulionu ( użyłam bulionu z mięska wieprzowego) tymianek opakowanie ciasta francuskiego 275 g starty ser żółty Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu często mieszając aż cebula lekko zbrązowieje. Następnie wlać bulion, dodać tymianek, ja dałam ok pół łyżeczki i gotować ok 15 minut. Z ciasta francuskiego wyciąć koła o średnicy o 1 cm szerszej niż kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2014/12/zupa-cebulowa-zapiekana-pod-ciastem.html