Torcik walentynkowy

Krzysztof
Ciasta
02.02.2015 8:19
Torcik walentynkowy

Przepis

Składniki na biszkopt:

1 szklanka mąki tortowej

6 jajek

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 budyń waniliowy

szczypta soli

6 łyżek wody

Białka ubij na sztywno z 6 łyżkami wody i z solą.

Cały czas ubijając dodawaj cukier. Powoli dodawaj żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok 25 minut w 170 stopniach.

I warstwa:

1/2 l soku z czarnej pożeczki

1 budyń śmietankowy

Budyń przygotuj jak na opakowaniu używając do tego soku (nie dodawaj cukru) Przestudź.

II warstwa:

1/2 l śmietanki kremowej

1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuść w 3/4 szkl gorącej wody i odstaw.

Śmietankę ubij na sztywno i cały czas ubijają dodawaj tężejącą galaretkę.

PLUS:

1 galaretka wiśniowa

opakowanie biszkoptów

cukier puder do posypania,choć to nie konieczne

Galaretkę rozpuść wedle instrukcji na opakowaniu i odstaw by stężała.

Ciasto przekrój na pół. N wierzchniej warstwie foremkami do ciastek powycinaj serca.

Na ciasto wyłóż czerwony budyń,a na budyniu biszkopty i rozsmaruj na nich ubitą śmietanę.

Wylej tężejącą galaretkę a na to wierzch placka.

Całość możesz posypać cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną