Przepis na burgery z herbatą oraz soczewicą

Krzysztof
Aranżacje
31.01.2015 18:21
Przepis na burgery z herbatą oraz soczewicą

Przepis

Wypróbuj przepis i przekonaj się, że herbatę można nie tylko pić, ale także wykorzystać do przygotowania pysznych potraw.

Lista składników potrzebnych do przygotowania 6 burgerów z Yerba mate i herbatą czarną wędzoną Lapsang:

2 szklanki wrzącej wody

1 łyżka liści Yerba Mate Green

1 łyżeczka liści herbaty czarnej Lapsang Souchong

1 szklanka suszonej soczewicy Beluga

4 duże jajka

1/2 łyżeczki soli

1 średnia cebula, drobno posiekana

1 mała marchewka, rozdrobniona

1 mały ząbek czosnku, mielony

1 szklanka pełnoziarnistej bułki tartej

Przepis na hamburgera z yerba mate i herbatą

Parzymy herbatę i Yerba mate pod przykryciem w średniej misce przez około 4 minuty (najlepiej zalać i Lapsanga i Yerba mate wodą o temperaturze 80*C). Całość odcedzamy do rondla, żeby pozbyć się liści. Teraz do rondla z zaparzoną herbatą wrzucamy soczewicę i na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy soczewicę przez 30-40 minut. Następnie przykrywamy garnek na 10 minut, żeby cała herbata wsiąkła w soczewicę.

Wrzucamy soczewicę, jajka i sól do miksera i miksujemy, aż otrzymamy zwartą konsystencję. Następnie przenosimy całość do miski i dodajemy posiekaną cebulę, marchewkę i ząbek czosnku. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Pozostawiamy naszą mieszaninę na kilka minut, żeby bułka tarta rozmiękła. Dzielmy nasze ciasto na 6 równych części i formujemy burgery o grubości ok. 3 cm.

Nasze burgery grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony, aż się pięknie zarumienią.

Do naszego hamburgera dodajemy wedle uznania sałatę, ser, pomidora, ogórek i cebulę i całość zamykamy w ulubionej bułce. Można polać sosem!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną